De zin van zachte ballen!!

door: Ronald Pothuizen, projectleider Tenniskids

Een trainer vertelde mij dat hij nogal wat oranje en groene ballen kwijt raakte. Later kwam hij erachter dat ze in de prullenbak verdwenen. Weggegooid door iemand die dacht dat ze lek waren. Hoewel de zachtere ballen steeds meer gebruikt worden in het huidige moderne tennis moeten sommige mensen er nog steeds aan wennen. Waarom gebruiken we die ballen eigenlijk?

Uitgangspunt in het tennis van nu is dat de kinderen zo snel mogelijk een vorm van tennis spelen. Vervolgens leert het kind vanuit dit spel beter te tennissen. Dit is totaal anders dan vroeger. Voorheen probeerden we de speler aan het spel aan te passen. Nu is dat omgedraaid: het spel wordt aangepast aan de vaardigheden van het kind. De moderne materialen helpen ons hier enorm bij. Denk aan kleinere rackets, kleinere banen en eenvoudigere formats.


 

1. Zachter is trager

Is het lastig in te schatten waar de bal precies terecht komt en is het kind nog niet zo goed in het verplaatsen van het lichaam naar de juiste positie? Dan is het absoluut handig de snelheid van de bal te vertragen. Het kind krijgt hierdoor meer tijd voor de voorbereidingen om de bal terug te slaan. Gebruik daarom een bal die past bij de fase waarin het kind speelt: dus een rode, oranje of groene bal.

2. Zachter is lager

Heb je weleens kinderen zien spelen met een harde gele bal? Is het je opgevallen hoe hoog de raakpunten zijn waarop de kinderen de bal slaan? Met de kleine spieren en dunne armen is het voor kinderen bijna niet te doen zulke ballen terug te slaan. Zachtere ballen stuiten lager en zorgen ervoor dat kinderen ballen kunnen slaan op een hoogte die ze wel beheersen.

3. Zachter is korter

Hoe zachter de bal, hoe lastiger het is om de bal ver weg te slaan. Als kinderen op een rode baan spelen is het belangrijk dat ze een volledige beweging maken als ze de bal op de baseline willen spelen. Eigenlijk precies als bij volwassenen wanneer zij de bal achter in het speelveld slaan. Een harde bal vliegt geheid over de rode baseline als een kind de volledige beweging maakt. Het kind wil dit niet en gaat zijn beweging 'inhouden'. Dit is soms de reden voor trainers om met de lichte rode foamballen op de rode baan te spelen. Zo worden kinderen uitgedaagd om nog meer door te zwaaien.

Naar het overzicht